Schorpioen
Schorpioen

Groen Haren: einde Insectarium

Precies 24 jaar geleden werd de eerste steen gelegd voor het Insectarium van Hortus Haren. Bijna een kwart eeuw later gaat letterlijk de stekker uit wat nu één van de grootste, levende, insectententoonstellingen in West-Europa is. Onze Hortus verkeert in zwaar weer, personeel, planten uit de Victoriakas maar ook de insecten gaan de deur uit.

Krekels in de badkamer

In 1988 stonden publiek, dierentuinen en de Vriendenvereniging in de rij om een revolutionaire omwenteling in de botanische tuin mogelijk te maken. Van een plantententoonstelling tot een levend museum waar ruimte is voor plant én dier. De wens om een Vlinderkas te realiseren bleek een stap te ver maar reeds in het eerste jaar stroomden zes- en zelfs meerpotige gasten naar onze Hortus. Eerste opvang werd gevonden aan de Harense Boskamp. Vogelspinnen, kakkerlakken, krekels en sprinkhanen werden daar liefdevol verzorgd door de grondlegger van het Insectarium. Ook na oplevering van luxueuze, door vrijwilligers, gebouwde glazen verblijven zou er nog lang krekelgezang uit zijn badkamer klinken.

Schorpioenen

Het zal in 1989 of 1990 geweest zijn, een zwarte limousine stopt voor wat toen nog de entree van de Hortus was. De chauffeur opent wat bevreesd een achterdeur voor vijf bijzondere passagiers. Een Hortus-medewerker en vier piepjonge schorpioentjes stappen in de auto voor een snelle reis naar de studio’s van RTL in Aalsmeer. De 5-uurshow zou het begin worden van een lange reeks presentaties voor boeren, burgers en buitenlui rond de meest bizarre inwoners van Haren. Bloembidsprinkhanen, rozenkevers, vogelspinnen of gigantische wandelende takken, allen lieten zich gewillig fotograferen.

Publiekstrekker

Tijdens de donkere dagen rond het faillissement en het latere beheer van de gebouwen door kraakwacht CAREX ging het Insectarium in rust om bij de heropening als een vlinder haar vleugels weer uit te slaan. Kinderen wisten altijd de weg te vinden naar de “enge beesten”. Dat voor hen de relatie met kassen en tuinen wat verloren ging was niet belangrijk, zij genoten met volle teugen. Altijd was er wel wat nieuws te zien, nooit uit het wild gevangen maar liefdevol opgekweekt door personeel en vrijwilligers.

Einde Insectarium

Het besluit van het bestuur om het Insectarium per 1 oktober definitief te sluiten staat haaks op de uitspraken van de waarnemend directeur die juist meer attracties voor kinderen wil. Een weg terug is er echter niet meer, de kweek wordt nu al afgebouwd, de eerste dieren zijn al uitgevlogen naar een veilige haven. Na de sloop van de subtropische kas en het verdwijnen van schitterende planten uit de woestijnkas verliest onze Hortus opnieuw een spraakmakende attractie.

Kees Boele

Verzoeken voor deze column of vragen over Harense natuur, flora of fauna kunt u mailen naar info@natuurpresentaties.nl.

Volg ook natuur en reisblog voor meer groene berichten.

© Foto’s: www.natuurpresentaties.nl

 

Artikel geplaatst door Kees Boele op 25-08-12 08:00.


Reageren via de website is niet meer mogelijk. Meediscussiëren wel! Ga daarvoor naar onze Twitter- of Facebookpagina!

Actueel nieuws

Blijf overal op de hoogte Volg Harener Weekblad via:


Advertentie


advertentie
Advertentie
Advertentie